27.07.2021 138 defa okundu

Siber saldırı denilince akla ilk şirketler ve resmi kurumlar gelse de Siber saldırganların insanlara zarar verebileceği hatta öldürebileceği operasyonel kabiliyetlerin yakında zamanda gerçekleşmesi muhtemel bir durum gibi görünüyor.

Gelişen Donanım kabiliyetleri ve Yapay zeka, Siber saldırıları farklı bir boyuta taşıyor. Hedefte artık şirketler ve kurumlar değil kişiler de bu çizginin içine girmiş durumda.

Terminator filmini bilmeyen yoktur. Bunun gibi Ex Machina (2004), I, Robot, Chappie (2015) ve Bicentennial Man (1999) gibi filimler bir şekilde Robotların insanlığı tehlikeye atan olayları anlatıyor. Hollywood’un gişe rekorları kıran filmlerinde sunulan bu durum, izleyen her seyircinin aklından acaba gerçekten olabilir mi düşüncesi gerçekleşmeye başlamış durumda.

Kişisel bilgilerimizin güvenliğini sorgulamak bile gereksiz. 2021 yılı içerisinde iyice ortaya saçılmış durumda. 8,4 milyar derlenmiş şifreden oluşan bir veri tabanı “RockYou2020” isimli kullanıcı tarafından satışa çıkarılmış durumda. 533 Milyon Facebook, 1.3 Milyon Clubhouse, 700 Milyon LinkedIn verisi ortalıkta geziyor.

Kişisel bilgileri içeren veri sızıntıları, Şirket ve Kurumları hedef alan Fidye yazılımlar derken İnsan öldüren Siber saldırılar neden olmasın!

Dünya basınından takip ettiğimiz kadarıyla İnsan öldüren siber saldırılara örnek vermeye çalışalım.

İlk haber ülkemizden. Türk yapımı Kargu-2 otonom SİHA geçen yıl Mart ayında Hafter milislerine karşı toplu saldırı düzenledi. Olay BM raporuna girmiş durumda.

Ocak 2020 de İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin israil ve ABD tarafından öldürülmesi olayı. Saldırının nasıl bir silahla gerçekleştirildiği konusunu Bağdat yönetimi dahi tam olarak çözebilmiş değil. Suikastın uydudan yönlendirilebilen, alçak bir şekilde yüzeyde uçabilen, yüz tanıyabilen silahlı bir Drone tarafından yapılmış olabileceği değerlendiriliyor.

2010’da Stuxnet adlı bilgisayar virüsünün İran’ın nükleer programına yapmış olduğu sabotaj.

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu’nun (ISRO) Chandrayaan-2 misyonu sırasında Kuzey Kore’nin Siber saldırısı sonrası başarısız olması.

İnsan öldüren siber saldırıya en yeni örnek gelişme ise Pegasus yazılımı. Pegasus saldırılarının kurbanlarının veri tabanlarında, öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akrabaları bulunduğu ve bu iki şeyin bağlantılı olabileceği ima ediliyor.

Bunlar sadece basına yansıyan bizim bildiklerimiz.

Bu tür olayların gerçekleştiği Operasyonel ortamlarda güvenliği sağlayan kişilerin veri hırsızlığından ziyade insana verilebilecek zararları ön planda tutması gerekiyor.

Siber saldırıları önceden temelde ikiye ayırıyorduk.

1- Ticari Zarar: Fidye yazılımları gibi virüslerle yapılan saldırılar sonucu büyük küçük fark etmeksizin işletmelerin durdurulması sonucu ortaya çıkan zarar.

2- İtibarsızlaştırma: Özellikle sosyal medya platformlarının kullanılarak bir kişi yada kurum, kuruluşa karşı yapılan dezenformasyon girişimleri. Bu konu ile ilgili detaylı bir şekilde makale hazırlamıştık. Buradan okuyabilirsiniz.

Şimdi 1 ve 2 ye 3. bir maddeyi de ekleyebiliriz.

3- Gerçek Zarar: İnsan öldüren Siber Saldırıları rahatlıkla ekleyebiliriz.

Bir kısım kaynak: Global Research and Advisory Company

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir