05.11.2023 136 defa okundu

Teleskop yaygın olarak bilinenin aksine uzaktaki bir nesneyi yakınlaştırmaz. Nesneyi büyüterek detayları görmemizi sağlar.

Teleskoplar, ışığı toplayarak ve odaklayarak çalışırlar. Bu sayede, küçük bir nesneyi daha büyük bir nesneye benzeterek büyütürler. Tam da karışıklık burada ortaya çıkar. Teleskop ile gözlem yaptığımız zaman nesnenin günümüzdeki zaman içerisinde ki halini değil kat ettiği zaman içerisinde ki halini görürüz.

Teleskop Hakkında İlginç Bilgiler! Teleskop Geçmişi Gösterir!

Şimdi örneklerle bunu daha anlaşılır hale getirelim.

300 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegeni teleskop ile gözlemlediğimizi düşünelim. Bu durumda, teleskop gezegenin 300 ışık yılı önceki halini büyüterek bize gösterir. Yani, teleskop görüntüyü yaklaştırmaz, büyütür.

Şimdi bunun tam tersini düşünecek olursak 300 ışık yılı uzaklıktaki akıllı medeniyetler bizi gözlemlediğinde 2023 yılında ki halimizi değil, 1723 yılındaki halimizi görmüş olurlar. Düşünün Osmanlı dönemi :)

Bu durum neden böyledir?

Işık, boşlukta saniyede yaklaşık 300 bin kilometre hızla hareket eder. Yani 300 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegene baktığımızda, gezegenin ışıkının bize ulaşması için 300 yıl gerekir. Bu nedenle, teleskopta gördüğümüz görüntü, gezegenin 300 yıl önceki halidir.

Yıldızların şu anki halini görebilir miyiz?

Bunun için ışık hızını aşabilen bir teknolojiye ihtiyaç vardır. Şu an ışık hızını aşan bir teknolojimiz yok.

Gelecekte böyle bir teknolojinin geliştirilmesi mümkündür. Örneğin, kuantum fiziğinde yapılan gelişmeler, ışık hızını aşmayı mümkün kılabilir. Bu durumda, uzaktaki bir nesneyi gözlemlerken, o nesnenin günümüzdeki halini gözlemleyebiliriz.

Bununla birlikte, ışık hızını aşmanın bazı zorlukları da vardır. Örneğin, kuantum fiziği alanındaki bazı teorilere göre, ışık hızını aşmak için büyük miktarda enerjiye ihtiyaç duyulur. Bu da, ışık hızını aşabilecek bir teknolojinin geliştirilmesinin çok maliyetli olabileceği anlamına gelir.

Teleskoplar bize zamanda yolculuk mu yaptırıyor?

Bunun cevabı hem evet hem de hayır. Yine örnekle açıklayacak olursak 300 ışık yılı uzaklıkta ki bir gezegene baktığımızda, gezegenin 300 yıl önceki halini görürüz ama ışık hızını aşarak o gezegene anlık olarak gittiğimizde günümüzdeki halini görürüz.

Evet aklımıza gelen deli sorular: Çok ileri bir teknolojimiz olsaydı yeteri kadar uzaklaşıp dünyamızın geçmişinde yaşanan savaşları görebilir miydik?

Çok ileri bir teknolojimiz olsaydı, yeteri kadar uzaklaşıp dünyamızın geçmişinde yaşanan savaşları görebilirdik. Çünkü, ışık hızını aşarak, dünyamıza baktığımızda, dünyamızın geçmişini gözlemleyebiliriz. Örneğin 100 ışık yılı kadar uzaklaşıp Dünyamıza bakma imkanımız olsaydı 1923 yılında Dünyamızda yaşanan olayları gözlemleyebilirdik.

Farklı bir bakış açısıyla konuyu kapatalım.

1 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir gezegeni gözlem yapıp hayat olmadığına dair hesaplamalar yaparken, gerçekte o gezegende bu süre içerisinde yaşama elverişli hale gelmiş olabilir. Ya da o gezegen 1 milyon yıl önce yok olmuş da olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir