20.08.2020 109 defa okundu

Yazılım yani programlama öğrenmek istiyorsanız bu hevesinizi başlamadan bitmemesi için iyi bir planlama yapmalısınız.

Oldukça dikkat ve sabır gerektiren bir iştir yazılım. Bazen bir virgül hatasını dakikalarca arayabilirsiniz. Bazen de her zaman yazdığınız bir kod satırı o an aklınıza gelmez ve bir kaynağa ihtiyaç duyarsınız. Bilgisayarın açma tuşuna bastığımız an yada bir telefonun tuş kilidini açtığımız an milyonlarca kod satırı harekete geçmeye başlar. İnternet tarayıcısıyla açtığımız bir sitenin resimlerinin, videolarının, yazılarının arka planında satır satır kodlar vardır.

Yazılımcı imlek imlek dokuyarak ortaya bir program bir uygulama bir web sitesi ortaya çıkarır.

Günümüzde oldukça popüler olan yazılım öğrenme gün geçtikçe de önemi artan bir meslektir. Nasılki Türkçe, İngilizce, Almanca gibi diller mevcutsa yazılım dünyasında da PHP, jAVA, Python, #C ve çok sayıda yazılım dili mevcuttur.

Doğru bir başlangıç yapmak için gerçekten de öğrenme süreci boyunca tecrübe edilmiş kıymetli önerilerde bulunacağız.

Öncelikle ne yapmak istiyorsunuz buna karar vermek zorundasınız. Baştan söyleyeyim Bilgisayar oyunu, Telefon oyunu yazmak bir ekip işidir. Diğer büyük projelerde ekip işidir. Gerekli dillere hakim olduktan sonra sağlam bir ekip kurabilir yada bir ekibe dahil olabilirsiniz ama önce karar vermek zorundasınız. Neye mi?

Mobil uygulama mı yapmak istiyorsunuz? Web sitesi mi yapmak istiyorsunuz? Yoksa Bilgisayara kurulabilen bir program mı yazmak istiyorsunuz?

Mobil uygulama yapmak istiyorsanız Java yazılım dilini öğrenmenizi öneririz. Java Android telefonlara uygulama için en kararlı yazılım dilidir fakat normal Java dili Android de biraz başkalaşım geçirmiştir. O yüzden Java öğrenirken Java değil doğrudan Android uygulama geliştirebilmek için java öğrenmelisiniz. Yani kısaca Android Javası öğrenmelisiniz diyebiliriz.

Bunun dışında Objective-C, C++ gibi yazılım dilleri ile de Android cihazlara uygulama geliştirebilirsiniz.

Apple uygulama geliştirmek istiyorsanız bu konuda çok bir seçeneğiniz olmayacak. Apple cihazlar için Swift dilini öğrenmelisiniz.

Eğer ki ben Web sitesi yapmak istiyorum diyorsanız PHP, Java Script, ASP öğrenmelisiniz.

Bilgisayara kurulabilir bir program yazmak istiyorsanız JAVA, C, AJAX, ASP, PYTHON, GO gibi bir yada bir kaçı dilleri öğrenmelisiniz.

Ama buraya dikkat!

Neye karar verirseniz verin ilk öğrenmeniz gereken HTML ve CSS dir. Bunlar yazılım dili olarak kabul edilmezler. Görsel işaretleme dili olarak kabul edilir. İlk önce çok iyi bir şekilde HTML ve CSS öğrenmelisiniz.

HTML ve CSS bir uygulamanın, programın yada web sitesinin görünen yüzünü şekillendiren iskelet yapıdır diyebiliriz. Sadece HTML ve CSS ile bir web sitesi yapabilirsiniz ama ben butona basınca bu işlemi yapsın, mail adresimi yazınca kayıt olayım gibi fonksiyonlar eklemek isterseniz sitenize işte o zaman yazılım bilmeniz gerekecektir.

Diyelim ki bir web sitesi yapmak istiyorsunuz. Günümüzde ne öğrenmemiz gerekir?

HTML + CSS + PHP + Mysql(Veritabanı, bilgilerin saklandığı yer) öğrenmeniz yeterli olacaktır.

Mobil uygulama yapmak istiyorsunuz günümüzde ne öğrenmelisiniz?

HTML + CSS + JAVA ile mobil uygulama yapabilirsiniz. Eğer uzaktan insanların bağlanabileceği bir uygulama yapmak istiyorsanız yine bir veritabanı öğrenmelisiniz.

Diyelim ki çalıştığınız şirket yada kurumda kayıtları tutacağınız bir Bilgisayar programı yapmak istiyorsunuz.

C yazılım dili ile harika bir program yazabilirsiniz.

Burada karar vermek ve kararlılık çok önemlidir ve yazılım dillerini çok çeşitli olması gözünüzü korkutmasın temel de mantık olarak bir çok yazılım dili birbirine çok benzer.

Yine öğrenme süreci için bir öneri ile yazımızı bitirelim.

Öğrendiğinizi uygulaya uygulaya öğrenin. Öğrenirken gördüğünüz kelimelerin Türkçe anlamlarına mutlaka bakın. Yolun başında büyük projeleri hedeflemeyin.

Temel düzeyde bir proje ile Select(Seçme/listeleme), Insert(Yazma), Update(Güncelleme), Delete(Silme) bu dört işlemi öğrenin.

Öğrenme sürecinde sık sık başka kaynakları da kullanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir